Print Document or Download PDF

What to do to Become a CID Officer

Feed by Manisha Cat- Education
What to do to Become a CID Officer

Everyone has their own goal, according to that goal, further studies are done, in the same way many students want to become CID officers. CID is a criminal investigative department called CID (Criminal Investigation Department) in English. Every country has this deodarment, which is known by different names. In our country this department is known as CID ie Criminal Investigation Department.

CID Officer, CID Depotments work for Detective Agency for the Government of India, many students like to go to this area. In order to go into this area, you must have the ability to activate, brain, and do any work and find out. If you are ready to go to this area then you should be prepared from childhood, should be said to be preparing from 8-10th class.

Being a CID officer is not an easy task, but if it is hard to work hard, it is not even slight. There are many CID officers in our country, who have reached that stage with their hard work and passion, CID is the organization of a police who secretly detect criminals. What we have to do to become a CID officer, we know the information about which educational qualifications should be.

 

Educational Qualifications for becoming CID Officer

To become a CID Officer, the candidate should have the following academic qualifications -

1. It is compulsory for a citizen of India to become a CID officer.

2. It is mandatory to have at least 12th class pass for the candidate to become CID officer.

3. To get good post in CID organization, graduation from any recognized university is mandatory.

4. CID officers in CID organization and both men and women can apply for any post.

How is the examination of the CID officer?

To become a CID officer, we have to undergo many test exams, because the detective means the detective, the detective, the person who gets the information, it happens, so in the exam you get some unsolved questions which are not answered today. . If you write the wrong answer to any question you can come into the problem. By the way, its test is divided into 2 parts, which is as follows -

1. There is a 200-digit examination in the first section, 2 hours has been set for it, in 2 hours the answer to the question of 200 marks is to be taken.

2. In the second part, there is a 400-digit examination, 4 hours has been set for it, 4 hour examination has to answer the questions of 400 marks.

After that there are some procedures such as physical tests, personal interviews etc., which have been given complete information.


Age limit for becoming CID officer
 

To become a CID officer, there should be qualification for the age limit below the candidate who is as follows -
1. For General age limit 20 to 27: To become CID Officer, General Category candidates can apply from 20 years to 27 years of age.
2. For OBC age limit 20 to 30: Candidates of Scheduled Castes and Scheduled Tribes can apply for 20 years to 30 years of age.
3. For SC / St age limit 20 to 32: Candidates of OBC can apply till 20 years and up to 32 years of age.


How many times the candidate can try to become a CID officer?
.
Candidates can try only a few times to become CID officer, the government should keep some rules and conditions for him as follows:
1. For General 4 time attempts: General category candidates can try 4 times.

2. For OBC 7 time attempts: OBC category candidates can try 7 times.

3. For Sc / St, no limit: There is no limit for SC / ST category candidates.


CID officers selection process

The CID officer, who has to do the Detective work for the Government of India, the process of selection is under the head of the CID organization and some government employees. For the CID officer post, the candidate has to undergo 3 stages, which is as follows.

1. Written examination

2. Physically test

3. Personal interview

Before the selection of the CID officer, he has to undergo some examinations. E.g., written examination, physically test, personal interview etc. After passing the written examination, the candidate will be physically examined and after that personal interview ie personal interview will be done if all these candidates pass the test, then the selection is done in the CID organization.

Cid Exam Syllabus

  • General Awareness
  • General knowledge
  • General Aptitude
  • Numerical Ability
  • Reasoning
  • English language

 

Answer some important questions related to CID

Question 1 - What is the full name of CID?

Answer: CID's full name is Criminal Investigation Department.

Question 2 - What is the full form of CID?

Answer - The full form of CID is Criminal Investigation Department.

Question 3 - What is the educational qualification to become a CID?

Answer: Candidates should have to pass the Twelfth class if the candidates who want to be in the higher post, they should have graduation from any stream from the recognized university of the stream.

Question 4 - What is the age limit for a CID officers?

Answer - The Age Limit for becoming a CID Officers is Candidates should be between 20 years and 27 years.

Question 5 - When was the CID made?

Answer: CID was created in 1906 by the British government.

Question 6 - Can the female apply for this post?

Answer - Yes, both male and female apply for this job.

Question 7 - Is it necessary for CID to be an Indian citizen?

Answer: Yes, it is necessary for CID to be an Indian citizen.

Question 8 - What is the age relaxation for CID officer?

Answer - The age relaxation for CID officer is 5 years for SC / ST categories. (20 Years to 32years) and 3 Years for OBC Categories (20 Years to 30 Years)

Question 9 - How many times can you try for CID exams?

Answer: How many times can you try for CID exams -

Candidates belonging to the General can do CID 4 times.

There is no limit for candidates belonging to SC / ST category.

Other Backward Classes Candidates Can Expect CID 7 times

Question 10 - What is the selection process for CID officer?

Answer - The Selection Process CID officer is based on the Written Test and Personal Interview and Some Posts Required to Qualify the Physical Effective Tests.

Question 11 - How many digits are interviewed in CID?

Answer: Interview in CID consists of 100 points.

Question 12 - How many steps of selection for CID officer?

Answer - There are mainly 3 stages of selection for CID officer -

  • Written Test
  • Physical Test
  • Interview

Question 13 - What is the basic skill required to become CID officer?

Answer: The basic skill required to become CID officer is that there should be a good and excellent communication skills, as well as know the ways of recreational, along with it is also important that with the full knowledge of what is happening in the current hours in the society Should be.

Question 14 - What is the salary package for CID officer?

Answer - The salary package for CID officer Range between Rs.8000-24500 / -Per Month Apart from this Civil Servants Receive Various Allowances (Money Paid To A Person To Meet Needs Or Expenses) Such as Grade Pay, Dearness Allowance, Leave Travel Allowance, Medical And Housing Etc.

After passing the question 15 - 12, how did CID Officer become?

Answer: If you want to apply for a constable in CID, then it is mandatory for you to have twelve passes. Qualification depends on the level you want to include. This is 12th for the constable, it is a graduation for SI and this post graduation for the officer.

Question 16 - Which exam is required to be a CID officer?

Answer: Candidates who wish to join the CID has had their appearance in the Indian Civil Services Examination that is held by the Union Public Service Commission (UPSC).

Read More.


Go Back