Print Document or Download PDF

Important Abbreviations for Entrance Exams

Feed by Manisha Cat- Education

If we observe the trend for Past Exams for various Entrance Exams we will find that a couple of questions based on Abbreviations are always asked. Here is a small list that we have put together for you. Please go through and try to remember as many as you can.

This is useful for Banking Exams (Clerk, PO, MT), SSC, FCI and other Entrance Exams.

A.A.F

ए.ए.एफ.

Auxilary Air Force

ऑग्जिलियरी एयर फोर्स

A.A.G.O.C.

ए.ए.जी.ओ.सी

Afro-Asian Games Organising Committee

एफ्रो-एशियन गेम्स ओर्गिनाइजिंग कमेटी

A.L.H.

ए. एल.एच.

Advanced Light Helicopter

एड्वांस्ड लाइट हैलीकॉप्टर

A.D.B.

ए.डी.बी.

Asian Development Bank

एशियन डेवलपमेंट बैंक

A.I.D.S

ए.आई.डी.एस

Acquired Immune Deficiency Syndrome

एक्वावर्ड इम्यून डेफीशियेंसी सिंड्रोम

A.I.I.M.S

ए.आई.आई.एम.एस.

All India Institute of Medical Sciences

ऑल इण्डिया इंस्टीट्यूट ऑफ मेडीकल साइंसेंज

A.I.N.E.C.

ए.आई.एन.ई.क.

All India News Paper’s Editors Conference

ऑल इण्डिया पेपर्स एडीटर्स कॉंफ्रेंस

A.I.T.U.C

ए.आई.टी.यू.सी

All India Trade Union Congress

ऑल इण्डिया ट्रेड यूनियन कांग्रेस

A.M.I.E.

ए.एम.आई.ई.   

Associate Member of the Institute of Engineers

एसोसिएशन मेम्बर ऑफ दि इंस्टीट्यूट ऑफ इंजीनियर्स

A.S.E.A.N.

ए.एस.ई.ए.एन.

Association of South East Asian Nations

एसोसिएशन ऑफ साउथ ईस्ट एशियन नेशंस

A.T.S.

ए.टी.एस.

Applications Technology Satellite

ऐप्लीकेशंस टेक्नोलॉजी सैटेलाइट

A.U.

ए.यू.

African Union

अफ्रीकन यूनियन

B

B.A.R.C

बी.ए.आर.सी.

Bhabha Atomic Research Centre

भाभा एटोमिक रिसर्च सेंटर

B.B.C

बी.बी.सी.

British Broadcasting Corporation

ब्रिटिश ब्रॉडकास्टिंग कॉपोरेशन

B.L.E.S.S

बी.एल.ई.एस.एस.

Borrowing and Lending Securities Scheme

बौरोइंग एण्ड लेंडिंग सिक्योरिटीज स्कीम

B.O.A.C.

बी.ओ.ए.सी.

British Overseas Airways Corporation

ब्रिटिश ओवरसीज एयरवेज कॉपोरेशन

B.C.C.I.

बी.सी.सी.आई.

Board of Control for Cricket in India

बोर्ड ऑफ़ कंट्रोल फॉर क्रिकेट इन इण्डिया

C

C.B.F.C.

सी.बी.एफ.सी.

Central Board of Film Certification

सेन्ट्रल बोर्ड ऑफ़ फिल्म सर्टिफिकेशन

C.C.I.

सी.सी.आई.

Cricket Club of India

क्रिकेट क्लब ऑफ़ इण्डिया

C.F.S.I.

सी.एफ.एस.आई

Children Film Society of India

चिल्ड्रन फिल्म सोसाइटी ऑफ़ इण्डिया

C.N.G.

सी.एन.जी.

Compressed Natural Gas

कम्प्रेस्ड नेचुरल गैस

C.I.A.

सी.आई.ए.

Central Intelligence Agency

सेन्ट्रल इंटेलीजेंस एजेंसी

C.I.D.

सी.आई.डी.

Criminal Investigation Department

क्रिमिनल इन्वेस्टीगेशन डिपार्टमेंट

C.P.I.

सी.पी.आई.

Communist Party of India: Corruption Perception Index

कम्युनिस्ट पार्टी ऑफ़ इण्डिया : करप्शन परसेप्शन इंडेक्स

C.S.I.R.

सी.एस.आई.आर

Council of Scientific and Industrial Research

काउन्सिल ऑफ़ साइंटिफिक एन्ड इंडस्ट्रियल रिसर्च

C.W.R.D.M.

सी.ड्ब्ल्यू.आर.डी.एम

Centre for Water Resources Development and Management

सेंटर फॉर वाटर रिसोर्सेज डेवलपमेंट एन्ड मैनेजमेंट

D

D.A.E.

डी.ए.ई.

Department of Atomic Energy

डिपार्टमेंट ऑफ़ एटॉमिक इनर्जी

D.F.D.R.

डी.एफ.डी.आर.

Digital Flight Data Recorder

डिजीटल फ्लाइट डाटा रकॉर्डर

DISTCOMS

डिस्टकोम्स

(Power) Distributing Companies

(पावर) डिस्ट्रीब्यूटिंग कम्पनीज

D.P.A.P.

डी.पी.ए.पी.

Drought Prone Areas Programme

ड्राउट प्रो एरियाज प्रोग्राम

E

e.g.

ई.जी.

Exempli gratia (For Example)

एग्जैम्पली ग्रेशिया (उदाहरण के लिए)

E.C.H.R.

ई.सी.एच.आर.

European Commission on Human Rights

यूरोपियन कमीशन ऑन ह्यूमैन राइट्स

E.E.C.

ई.ई.सी.

European Economic Community: Eurasian Economic Community

यूरोपियन इकोनॉमिक कम्युनिटी : यूरेशिन इकोनॉमिक कम्युनिटी

E.S.C.A.P.

ई.एस.सी.ए.पी

Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (this is the new name of ECAFE)

इकोनॉमिक कमीशन फॉर एशिया एन्ड द पैसीफिक

E.S.M.A.

ई.एस.एम.ए.

Essential Services Maintenance Act.

इसेंशियल सर्विसेज मेंटेनेंस एक्ट

E.S.R.F.

ई.एस.आर.एफ.

Economic and Scientific Research Foundation

इकोनॉमिक एन्ड साइंटिफिक रिसर्च फाउंडेशन

F

F.A.O.

एफ.ए.ओ.

Food and Agriculture Organisation

फ़ूड एन्ड एग्रीकल्चर ऑर्गेनाइजेशन

F.I.S.I.

एफ.आई.एस.आई.

Friends of India Society International

फ्रेंडस ऑफ़ इण्डिया सोसाइटी इंटरनेशनल

F.S.I.

एफ.एस.आई.

Fisheries Survey of India

फिशरीज सर्वे ऑफ़ इण्डिया

G

G.D.P.

जी.डी.पी.

Gross Domestic Product

ग्रॉस डोमेस्टिक प्रोडक्ट

G.O.P.I.O.

जी.ओ.पी.आई.ओ.

Global Organisation of People of Indian Origin

ग्लोबल ऑर्गेनाइजेशन ऑफ़ पीपुल ऑफ़ इंडियन ओरिजिन

H

H.L.S.A.

एच.एल.एस.ए.

Here Indian Sports Academy

हीरो इंडियन स्पोर्ट्स एकेडेमी

H.M.T.

एच.एम.टी.

Hindustan Machine Tools

हिन्दुस्तान मशीन टूल्स

I

I.B.R.D.

आई.बी.आर.डी

International Bank for Reconstruction and Development

इंटरनेशनल बैंक फॉर रिकंस्ट्रक्शन एन्ड डेवलपमेंट

I.C.A.R.

आई.सी.ए.आर.

Indian Council for Agricultural Research

इंडियन काउन्सिल फॉर एग्रीकल्चरल रिसर्च

I.C.C.

आई.सी.सी.

International Criminal Court: International Cricket Council

इंटरनेशनल क्रिमिनल कॉर्ड; इंटरनेशनल क्रिकेट काउन्सिल

I.C.M.R.

आई.सी.एम.आर.

Indian Council of Medical Research

इंडियन काउन्सिल ऑफ़ मेडिकल रिसर्च

I.D.S.A.

आई.डी.एस.ए.

Institute of Defence Studies and Analysis

इंस्टीट्यूट ऑफ़ डिफेन्स स्टडीज एन्ड एनेलिसिस

I.F.F.I.

आई.एफ.एफ.आई.

International Film Festival of India

इंटरनेशनल फिल्म फेस्टिवल ऑफ़ इंडिया

I.G.N.C.A.

आई.जी.एन.सी.ए.

Indira Gandhi National Centre for Arts

इंदिरा गांधी नेशनल सेंटर फॉर आर्ट्स

I.I.L.M

आई.आई.एल.एम.

Indian Institute of Legal Metrology

इंडियन इंस्टीट्यूट ऑफ़ लीगल मेट्रोलॉजी

I.L.O.

आई.एल.ओ.

International Labour Organisation

इंटरनेशनल लेबर ऑर्गेनाइजेशन

I.M.F.

आई.एम.एफ.

International Monetary Fund

इंटरनेशनल मॉनेटरी फण्ड

I.N.D.U.

आई.एन.डी.यू.

Indian Naitonal Defence University

इंडियन नेशनल डिफेन्स यनिवर्सिटी

I.S.R.O.

आई.एस.आर.ओ.

Indian Space Research Organisaiton

इंडियन स्पेस रिसर्च ऑर्गेनाइजेशन (इसरो)

I.S.S.P.

आई.एस.एस.पी.

Indian Scientific Satellite Project

इंडियन साइंटिफिक सैटेलाइट प्रोजेक्ट

I.T.D.C.

आई.टी.डी.सी.

Indian Tourism Development Corporation

इंडियन टूरिज्म डेवलपमेंट कॉर्पोरेशन

J

J.P.C.

जे.पी.सी.

Joint Parliamentary Committee

जोइन्ट पार्लियामेंट्री कमेटी

J.K.L.F.

जे.के.एल.एफ.

Jammu and Kashmir Liberation Front

जम्मू और कश्मीर लिबरेशन फ्रंट

J.R.C.

जे.आर.सी.

Junior Red Cross

जूनियर रेड क्रॉस

L

L.A.C.

एल.ए.सी

Line of Actual Control

लाइन ऑफ़ एक्चुअल कंट्रोल

L.I.C.

एल.आई.सी.

Life Insurance Corporation (of India)

लाइफ इंश्योरेंस कॉपरेशन (ऑफ़ इण्डिया)

LL.B.

एल एल. बी.

Bachelor of Laws

बैचलर ऑफ़ लॉज

LL.M.

एलएल.एम.

Master of Laws

मास्टर ऑफ़ लॉज

L.P.G.

एल.पी.जी

Liquified Petroleum Gas

लिक्योफाइड पेट्रोलियम गैस

M

M.A.

एम.ए.

Master of Arts

मास्टर ऑफ़ आर्ट्स

M.B.B.S.

एम.बी.बी.एस.

Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery

बैचलर ऑफ़ मेडिकल एन्ड बैचलर ऑफ़ सर्जरी

M.D.M.K.

एम.डी.एम.के.

Marumalarchi Dravida Munnetra Kazhagam

मरुमलाराची द्रविड़ मुनेत्र कड़गम

M.R.T.P.C.

एम.आर.टी.पी.सी.

Monopolies and Restructive Trade Practices Commission

मोनोपॉलिज एन्ड रेस्ट्रिक्टिव ट्रेड प्रैक्टिसेज कमीशन

M.T.C.R.

एम.टी.सी.आर.

Missile Technology Control Regime

मिसाइल टेक्नोलॉजी कंट्रोल रिजीम

N

N.A.B.A.R.D.

एन.ए.बी.ए.आर.डी.

National Bank for Agriculture and Rural Development

नॅशनल बैंक फॉर एग्रीकल्चर एन्ड रूरल डेवलपमेंट

N.C.C.

एन.सी.सी.

National Commission on Cattle; National Cadet Corps

नॅशनल कमीशन ऑन कैटिल; नेशनल केडिट कोर

N.C.E.R.T.

एन.सी.ई.आर.टी.

National Council of Educational Research and Training

नॅशनल काउन्सिल ऑफ़ एजुकेशनल रिसर्च एन्ड ट्रेनिंग

N.C.S.T.C.

एन.सी.एस.टी.सी.

The National Council for Science and Technology Communication

दि नॅशनल काउन्सिल फॉर साइंस एन्ड टेक्नोलॉजी कम्युनिकेशन

N.F.D.C.

एन.एफ.डी.सी.

National Film Development Corporation

नेशनल फिल्म डेवलपमेंट कॉर्पोरेशन

O

O.A.N.A.

ओ.ए.एन.ए.

Organisisation of Asian News Agencies

ऑर्गेनाइजेशन ऑफ़ एशियन न्यूज एजेंसीज

O.A.S.I.S.

ओ.ए.एस.आई.एस.

Old Age Social and Income Security

ओल्ड एज सोशल एन्ड इनकम सिक्योरिटी

O.I.G.S.

ओ.अई.जी.एस.

On India Government Service

ऑन इण्डिया गवर्नमेंट सर्विस

O.N.G.C.

ओ.एन.जी.सी.

Oil and Natural Gas Commission

आयल एन्ड नेचुरल गैस कमीशन

O.P.E.C.

ओ.पी.ई.सी .

Organization of Petroleum Exporting Countries

ऑर्गेनाइजेशन ऑफ़ पेट्रोलोइयां एक्स्पोर्टिंग कंट्रीज

O.S.T.A.

ओ.एस.टी.ए.

Ocean Science Technology Agency

ओशन साइंस टेक्नोलॉजी एजेंसी

P

PIN Code

पिन-कोड

Postal Index Number Code

पोस्टल इंडेक्स नंबर कोड

P.M.S.S.Y.

पी.एम.एस.एस.वाई.

Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana

प्रधानमंत्री स्वास्थ्य सुरक्षा योजना

P.T.I.

पी.टी.आई.

Press Trust of India

प्रेस ट्रस्ट ऑफ़ इण्डिया

R

R.B.I.

आर.बी.आई.

Reserve Bank of India

रिजर्व बैंक ऑफ़ इंडिया

S

S.A.S.E.C.

एस.ए.एस.ई.सी.

South Asian Sub-regional Economic C0-operation

साऊथ एशियन सब रीजनल इकोनॉमिक कोऑपरेशन

SITE

साइट

Satellite Instructional Television Experiment

सैटेलाइट इन्सट्रक्शनल टेलीविजन एस्क्पेरिमेंट

SEWA

सेवा

Self-Employed Women’s Association

सेल्फ इम्प्लाईड वीमेंस एसोसिएशन

SROSS

स्रोस

Stretched Rohini Satellite Series

स्ट्रेच्ड रोहिणी सैटेलाइट सीरीज

SUNFED

सनफेड

Special United Nations Fund of Economic Development

स्पेशल यूनाइटेड नेशंस फण्ड फॉर इकोनॉमिक डेवलपमेंट

SWAPO

स्वापो

South-West Africa People’s Organisation

साऊथ वेस्ट अफ्रीका पीपुल्स ऑर्गेनाइजेशन

T

T.D.C.

टी.डी.सी.

Technical Development Council

टेक्नीकल डेवलपमेंट काउन्सिल

TELCO

टेल्को

Tata Engineering and Locomotive Company

टाटा इंजीनियरिंग एन्ड लोकोमोटिव कंपनी

T.R.A.I.

टी.आर.ए.आई.

Telecom Regulatory Authority of India

टेलीकॉम रेग्यूलेटरी ऑथोरिटी ऑफ़ इंडिया

TRYSEM

ट्राइसेम

Training of Rural Youth for Self-Employment

ट्रेनिंग ऑफ़ रूरल यूथ फॉर सेल्फ एम्प्लॉयमेंट

T.W.A.

टी.डब्ल्यू.ए.

Trans World Airlines

ट्रांस वर्ल्ड एयरलाइंस

U

U.N.A.D.F.

यू.एन.ए.डी.एफ.

United Nations Agricultural Development Fund

यूनाइटेड नेशंस एग्रीकल्चरल डेवलपमेंट फण्ड

UNCTAD

यू.एन.सी.टी.ए.डी(अंकटाइड)

United Nations Conference on Trade and Development

यूनाइटेड नेशंस कॉन्फ्रेंस ऑन ट्रेड एंड डेवलपमेंट

U.N.D.P.

यू.एन.डी.पी.

United Nations Development Programme

यूनाइटेड नेशंस डेवेलपमेंट प्रोग्राम

U.N.D.T.C.A.

यू.एन.डी.टी.सी.ए.

United Nations Decade for Transport and Communication in Africa

यूनाइटेड नेशंस डिकेड फॉर ट्रांसपोर्ट एन्ड कम्युनिकेशन इन अफ्रीका

U.N.E.P.

यू.एन.ई.पी.

United Nations Environment Programme

यूनाइटेड नेशंस एनवायरनमेंट प्रोग्राम

U.N.E.S.C.O.

(यूनेस्को)

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation

यूनाइटेड नेशंस एजुकेशनल, साइंटिफिक एन्ड कल्चरल ऑर्गेनाइजेशन

U.N.I.C.E.F.

यूनीसेफ

United Nations International Children’s Emergency Fund

यूनाइटेड नेशंस इंटरनेशनल चिल्ड्रेन्स इमरजेंसी फण्ड

V

V.A.T.

वी.ए.टी. (वैट)

Value Added Tax

वेल्यू एडेड टैक्स

V.S.S.C.

वी.एस.एस.सी

Vikram Sarabhai Space Centre

विक्रम साराभाई स्पेस सेंटर

W

W.E.D.

ड्ब्ल्यू.ई.डी.

World Enviroment Day (5th June)

वर्ल्ड एनवायरनमेंट डे

W.H.O.

डब्ल्यू.एच.ओ.

World Health Organisation

वर्ल्ड हैल्थ ऑर्गेनाइजेशन

W.W.F.

डब्ल्यू.डब्ल्यू.एफ.

World Wild Life Fund

वर्ल्ड वाइल्ड लाइफ फण्ड

Y

Y.M.C.A.

वाई.एम.सी.ए.

Young Men’s Christian Association

यंग मेंस क्रिश्चियन एसोसिएशन

Y.W.C.A.

वाई.डब्ल्यू.सी.ए.

Young Women’s Christian Association

यंग वीमेंस क्रिश्चियन एसोसिएशन

Z

Z.S.

जैड.एस.

Zoological Society

जूलॉजिकल सोसाइटी

नवीन एवं महत्वपूर्ण शब्द सक्षेप

A.C.D.

ए.सी.डी.

Asian Cooperation Dialogue

एशियन कोऑपरेशन डायलॉग

A.C.F.

ए.सी.एफ.

Asian Cricket Foundation

एशियन क्रिकेट फाउंडेशन

A.F.S.P.A.

ए.एफ.एस.पी.ए.

Armed Forces (Special Powers) Act.

आर्म्ड फोर्सिज (स्पेशल पावर्स) एक्ट

A.I.E.E.E.

ए.आई.ई.ई.ई.

All India Engineering Entrance Examination

ऑल इंडिया इंजीनियरिंग एंट्रेंस एक्जामिनेशन

A.S.I.M.O.

असीमो

Advanced Step in Innovative Mobility

एडवांस्ड स्टेप इन इनोवेटिव मोबिलिटी

BIMSTEC

बिमस्टेक

The Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation

द बे ऑफ़ बंगाल इनीशिएटिव फॉर मल्टी सैक्ट्रल टेक्नीकल एन्ड इकोनॉमिक कोऑपरेशन

C.A.B.E.

सी.ए.बी.ई.

Central Advisory Board of Education

सेन्ट्रल एडवाइजरी बोर्ड ऑफ़ एज्यूकेशन

E.A.S.

ई.ए.एस.

East Asia Summit

ईस्ट एशिया सम्मिट

I.B.S.A.

आई.बी.एस.ए.

India, Brazil, South Africa

इण्डिया, ब्राजील, द. अफ्रीका

I.M.O.

आई.एम.ओ.

Instant Money Order

इस्टैंट मनी ऑर्डर

O.O.P.T.

ओ.ओ.पी.टी.

International Organisation to Promote Tourism

इंटरनेशनल ऑर्गेनाइजेशन टु प्रोमोट टूरिज्म

N.H.D.R.

एन.एच.डी.आर.

National Human Development Report

नेशनल ह्यूमन डेवलपमेंट रिपोर्ट

N.S.D.L.

एन.एस.डी.एल.

National Securities Depository Ltd.

नॅशनल सिक्योरिटीज डिपोजिटरी लि.

O.C.I.

ओ.सी.आई.

Overseas Citizen of India

ओवरसीज सिटीजन ऑफ़ इण्डिया

P.H.D.C.C.I.

पी.एच.डी.सी.सी.आई.

Progress, Harmony and Development Chambers of Commerce and Industry

प्रोग्रेस, हारमनी, डेवलपमेंट चेम्बर्स ऑफ़ कामर्स एन्ड इंडस्ट्री

P.M.B.J.P.

पी.एम.बी.जे.पी.

Pradhan Mantri Ki Bharat Jodo Pariyojana

प्रधानमंत्री की भारत जोड़ो परियोजना

P.N.R.

पी.एन.आर.

Passenger Numerical Record

पैसेंजर न्यूमेरिकल रिकॉर्ड

P.O.T.A.

पी.ओ.टी.ए.

Prevention of Terrorism Act

प्रिवेंशन ऑफ़ टेररिज्म एक्ट

R.B.S.

आर.बी.एस.

Risk Based Supervision

रिस्क बेस्ड सुपरविजन

R.O.O.

आर.ओ.ओ.

Rules of Origin

रूल्स ऑफ़ ओरिजिन

S.A.R.S.

एस.ए.आर.एस.

Severe Acute Respiratory Syndrome

सीवीअर एक्यूट रेसपिरेटरी सिंड्रोम

S.G.R.Y.

एस.जी.आर.वाई.

Sampoorna Grameen Rojgar Yojna

सम्पूर्ण ग्रामीण रोजगार योजना

S.G.S.Y.

एस.जी.एस.वाई.

Swarnjayanti Gram Swarozgar Yojna

स्वर्णजयंती ग्राम स्वरोजगार योजना

S.P.A.

एस.पी.ए.

Seven Party Alliance

सेवन पार्टी एलायंस

S.S.A.

एस.एस.ए.

Sarva Siksha Abhiyan

सर्व शिक्षा अभियान

S.I.M.I.

सिमी.

Students Islamic Movement of India

स्टूडेंट्स इस्लामिक मूवमेंट ऑफ़ इण्डिया

T.I.N.

टी.आई.एन.

Tax Information Network

टैक्स इन्फॉर्मेशन नेटवर्क

Read More.


Go Back